ראשת היחידה: ד"ר עידית מנוסביץ
יועץ פדגוגי ורכז סדנאות: ד"ר חיים חגי
טכנו-פדגוגית: גב' שרון בן-דויד
רכזת היחידה: גב' קרן קרדי
אודות:
המרכז לקידום ההוראה והלמידה עובד לקידום הלמידה וההוראה במכללה בקרב כלל סגל ההוראה במכללה. פעילות המרכז נחלקת לשני מישורים עיקריים. מישור אחד הוא פעילות כלל-מכללתית הכוללת העברת סדנאות, הרצאות וימי עיון בנושאי הוראה ולמידה בקרב הסגל האקדמי במכללה. המישור האחר הוא עבודה פרטנית עם מרצים שמעוניינים בכך או שמופנים ליחידה מטעם ראשי המחלקות.
עקב מגפת הקורונה והמעבר ללמידה מרחוק וללמידה היברידית, נערך המרכז למתן תמיכה למרצים להוראה מקוונת והיברידית, כולל ימי עיון מגוונים בנושאים הרלוונטים להוראה ולמידה מקוונת, סדנאות לבחינות, תמיכה אישית למרצים בהכנה וביצוע של בחינות מקוונות ועוד. כמו כן, השנה המרכז הקים אתר ייעודי לקידום ההוראה, ובו מנעד רחב של חומרים הדרכה כולל טיפ יומי ומקום לשאלות, הערות והארות של הסגל. מנתוני הכניסה לאתר, אנו רואים שמרצים נעזרים בחומרים.
להלן פירוט פעילויות היחידה במהלך שנה"ל תשפ"א:
סדנאות וימי עיון לסגל המכללה במהלך שנה"ל תשפ"א: במהלך השנה התקיימו סדנאות וימי עיון לסגל האקדמי, הן בימי עיון מרוכזים בתחילת השנה ובחופשת הסמסטר, והן לקראת תקופת הבחינות. כמו כן המרכז הקים ופיתח את אתר המרכז לקידום ההוראה בתוך עדכונים שוטפים במהלך השנה, וסייע למחלקה לתקשורת בפיתוח הנושא של תוצרי למידה והכנת סילבוסים על פי הנחיות מל"ג. מוקדים עיקריים. הראשון לפני תחילת שנת הלימודים במהלך החודשים ספטמבר-אוקטובר 2020, להלן הפירוט הפעילויות:
- היערכות למרצים לקראת שנה"ל תשפ"א: במסגרת היערכות המכללה ללמידה היברידית ומקוונת בשנה"ל תשפ"א, הפיקה היחידה לקידום ההוראה, בשיתוף עם המנהל האקדמי ועם ועדת הקמפוס של המחר, ימי עיון לסגל האקדמי. כמפורט להלן:
א.1. יום עיון למרצים החדשים: התקיים במכללה, ב-3 בספטמבר, 2020, בהשתתפות של כ-15 מרצים חדשים ממחלקות שונות. התכנית כללה את הנושאים הבאים:
- היכרות עם בעלי התפקידים במכללה: נשיא המכללה, מנהלת הספרייה, מנהל מחלקת מחשוב, ראשת המנהל האקדמי ודקאנט הסטודנטים.
- תכנון הקורס והכנת סילבוס / ד"ר חיים חגי
- עידוד מעורבות סטודנטים בלמידה / ד"ר עידית מנוסביץ
- כתיבת עבודות ובדיקתן / ד"ר חיים חגי
- סדנת מודל / שרון בן דוד
- סדנת זום / שרון בן דוד
א.2. ימי עיון לכלל הסגל האקדמי בסימן הקמפוס של המחר (6/9/20, 7/9/20, 9/9/20): ימי העיון התקיימו בזום, וחולקו לשלושה מקטעים על מנת לא להעמיס על המשתתפים ישיבה ממושכת בזום ביום אחד. היום הראשון היה משותף לכלל המרצים. ביום השני והאחרון נעשה בנפרד לכל אחד מבתי הספר, הנדסה וחברה ורוח, על מנת להתאים את התכנים לצרכים השונים של כל אחד מתחומי הלימוד. ימי העיון תוכננו ובוצעו בשיתוף פעולה עם המנהל האקדמי ועם וועדת הקמפוס של המחר. השתתפות בהרצאות ובסדנאות השונות בסך הכל למעלה מ-100 מרצים מכל המחלקות.
להלן פירוט הנושאים שנכללו בימי העיון:
- הצלחה בעולם העבודה החדש – מסע בחמש יבשות, איילה ראובן ללונג, מומחית לעולם העבודה החדש – מובילה תהליכים אסטרטגיים בארץ ובעולם.
- אקדמיה ותעשייה: חיבורים בכנרת, ד"ר יעל דובינסקי, ראשת המחלקה להנדסת תוכנה ומנהלת KIC-Dev, מרכז חדשנות כנרת
- היבטים פדגוגים וטכנולוגים בתכנון קורס היברידי ומקוון, ד"ר איתמר שבתאי, סגן הרקטור להוראה, ומופקד הקתדרה להשכלה אקדמית בעידן הדיגיטלי ע"ש יאנוש קורצ'אק, המכללה למנהל.
- שיטות להערכה חלופית, ד"ר דובי וייס (התקיימו שתי סדנאות נפרדות, אחת מותאמת להנדסה ואחת מותאמת למדעי החברה והרוח.
- בניית בחינות ומבדקים במודל, ד"ר אוקסנה גוזיקר, התקיימו שתי סדנאות נפרדות, כנ"ל.
- שילוב כלים מקוונים להוראה פעילה, ד"ר נעה שפירא, סדנה לבית הספר למדעי החברה והרוח.
- ZOOM TIME: להעביר מסר בצורה אפקטיבית גם דרך המצלמה, ורד פלדמן, שחקנית תיאטרון, טלוויזיה וקולנוע, מנחת סדנאות ומומחית בשפת הגוף.
- בנייה ופיתוח של אתר קידום ההוראה במודל: המרכז הקים אתר ייעודי לנושאים של קידום ההוראה והלמידה במסגרת המודל, ובו כל המרצים במכללה מוגדרים כ"סטודנטים". דרך זו מאפשרת לכל המרצים גישה נוחה ופשוטה לחומרים, ומאפשרת למרכז לפרסם חומרים ללא חשש מפגיעה בזכויות יוצרים (זאת, בשונה מפרסום חומרים באתר המכללה שפתוח ברשת לכלל הגולשים ברשת). החומרים באתר מחולקים לנושאים, כולל: כיתה היברידית, מטלות, מבחנים, זום, שימוש במודל, פאורפוינט, בניית סילבוס, חומרים מהרצאות מימי עיון במהלך השנה, הערכה חלופית, קאולטריקס, ארגונומיה, ועוד.
- סדנאות הכנה לבחינות, ינואר 2021: (14.1.21, 21.1.21): במהלך חודש ינואר קיים המרכז סדנאות בנושא בחינות. התקיימו סדנאות הכנה לבחינות. ד"ר חיים חגי העביר את החלק הראשון של הסדנה שעסק בנושא של שיקולים פדגוגיים בכתיבת מבחנים, וגב' שרון בן דוד העבירה את החלק השני שבו הדריכה את המרצים בכתיבת שאלון סגור ומבחן פתוח במודל.
- יום עיון חצי-שנתי לכלל הסגל האקדמי התקיים בתאריך 23/2/21 בנושאים הבאים:
- בין סינכרוני לא-סינכרוני: דילמות, תובנות והצלחות, פרופ' מוטי נייגר. המחלקה לתקשורת, אונ' בר אילן
- אתנחתא ספורטיבית, קרן קרדי, מאמנת כושר גופני ואורח חיים בריא
- חידושים דיגיטליים להוראה מפעילה: הדרכה ודוגמאות יישומיות, ד"ר חיים חגי, פרופ' דורית אלט, ד"ר יואב קפשוק.
- ארגונומיה: שמירה על מנח גופני נכון בהוראה מקוונת, אביטל רדושר, ארגונומית, המוסד לבטיחות וגהות
- הדרכה וליווי אישי לסגל המחלקה לתקשורת בנושא הכנת סילבוסים וכתיבת תוצרי למידה על פי הטקסנומיה של בלום: השנה המחלקה לתקשורת היתה צריכה להכין דו"ח ביקורת למל"ג, שכלל גם הגשת סילבוסים מלאים הכוללים תוצרי למידה לכל אחד מהקורסים והסדנאות במחלקה. לאור זאת קיימנו שתי הדרכות בנושא לסגל המחלקה לתקשורת, וניתן ליווי אישי למרצים שהזדקקו לכך. בתשפ"ב אנו מתכננים להרחיב את הנושא למחלקות נוספות במכללה.
- סדנאות ללמידה היברידית חודש מרץ, 2021: במהלך סמסטר ב', תשפ"א, עם החזרה לקמפוס לצורך ללמידה היברידית, קיים המרכז סדנה הכנה ללמידה היברדית ייעודית למרצי המכינה, וסדנה בזום לכלל המרצים במכללה. את הסדנאות הללו העביר ד"ר חיים חגי. כמו כן, קיימנו ישיבת חשיבה על נושא הלמידה ההיברידית והעברנו את המלצות המרכז לצוות המחשוב.