סגל המכון
פרופ' מרדכי (מוטי) אביעם
מרצה בכיר במחלקה ללימודי ארץ ישראל
יליד ישראל, 1953.
בעל תואר דוקטור בלימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה מאוניברסיטת בר-אילן
בנושא 'יודפת – מקרה מבחן להתפתחות היישוב היהודי בגליל בתקופת הבית השני'
חוקר בכיר בארכיאולוגיה של התקופות הקלסיות בגליל. היה ארכיאולוג מחוז הגליל המערבי ברשות העתיקות, והשתתף מטעמה בסקרים, חפירות ומחקרים רבים. ניהל חפירות רבות בהן יודפת, ארבל וחר' א-שורה.
הקים את "המכון לארכיאולוגיה גלילית" המעוגן כיום במכללה האקדמית כנרת. לימד במכללת "אורט בראודה" במחלקה ללימודים כלליים, במכון אבשלום, באוניברסיטת רוצ'סטר ניו-יורק.
פירסם מאמרים רבים בנושא הישוב היהודי והנוצרי בגליל מהתקופה ההלניסטית ועד לתקופה הביזנטית והשתתף בכנסים ארכיאולוגיים ברחבי העולם.
https://kinneret.academia.edu/Mordechaiaviam
פרופ' חיים בן דוד
מרצה בכיר במחלקה ללימודי ארץ ישראל.
בעל תואר ד"ר בלימודי ארץ וארכיאולוגיה מאוניברסיטת בר אילן בנושא 'הישוב
בגולן התחתון בתקופת שלהי ימי הבית השני, המשנה והתלמוד'.
ערך סקרים בגולן והשתתף בניהול חפירות בתי הכנסת דיר עזיז ואום אל קנאטיר.
עוסק במחקר דרכים עתיקות בנגב ובעבר הירדן ושותף במחקר אבני המיל בארץ.
https://kinneret.academia.edu/chaimBenDavid
פרופ' יעקב אשכנזי
פרופ' חבר במחלקה ללימודי ארץ ישראל. בעל תואר ד"ר מאוניברסיטת חיפה בנושא 'הפטריארכיה של ירושלים מייסודה ועד לכיבוש הערבי'. עוסק במחקר של הכנסייה הנוצרית בארץ ישראל בשבע המאות הראשונות לסה"נ, עם דגש על נזירות ומנזרים, חברה ודת, כלכלה ופוליטיקה כנסייתית. בשנים האחרונות עוסק במחקר משותף עם פרופ׳ מוטי אביעם על הנצרות בגליל בשלהי העת העתיקה. המחקר משלב ממצאים ארכאולוגיים, בעיקר מתחום האפיגרפיה (חקר הכתובות), עם המקורות הספרותיים תוך שימוש במודלים השוואתיים למרחבים נוצריים אחרים בלבנט בשלהי העת העתיקה.
ד"ר צבי גל, ארכיאולוג
יליד תל אביב, 1946. בעל תואר ד"ר מאוניברסיטת תל אביב (1983).
חוקר בכיר בארכיאולוגיה של תקופת המקרא. ערך סקר ארכיאולוגי מקיף בגליל התחתון וביצע חפירות רבות ביניהן חורבת ראש זית ומערת הקבורה הכלקוליתית בפקיעין (יחד עם ד' שלם וה' סמיתליין). פרסם מאמרים רבים וספרים.
היה ארכיאולוג מרחב צפון של רשות העתיקות ולאחר מכן מנהל תחום פרסומים של הרשות והעורך הראשי. לימד בחוג ללימודי ארץ ישראל באוניברסיטת חיפה והיה מנהל מוזיאון הכט. כיום עוסק במחקר ומוציא לאור אקדמי עצמאי (יחד עם ד' שלם).
ד"ר דינה שלם, ארכיאולוגית
תואר דוקטור בארכיאולוגיה, אוניברסיטת חיפה, בנושא: האיקונוגרפיה על גלוסקמות וקנקני קבורה מהתקופה הכלקוליתית המאוחרת בארץ ישראל בקונטקסט של המזרח הקדום. תואר שני בארכיאולוגיה, אוניברסיטת חיפה, בנושא: אתרי הגליל ההררי בתקופה הכלקוליתית – תפוצה גיאוגרפית ומאפיינים קיראמיים תואר ראשון בארכיאולוגיה ולימודי ארץ ישראל, אוניברסיטת חיפה תחומי מחקר עיקריים: תרבויות ותרבות חומרית אלף 6-אלף 5 לפנה"ס, מנהגי קבורה ואיקונוגרפיה. פרויקטים מרכזיים: חפירת מערת הקבורה בפקיעין, חפירה בעין אסור וסקר מפת שומרה.
ד״ר דני שיאון, ארכיאולוג ונומיסמט
גימלאי של רשות העתיקות (1991–2021). תפקיד אחרון: ראש ענף בקרה מדעית (2007–2021). מומחה בנומיסמטיקה. תחומי התעניינות עיקריים: התקופות ההלניסטית, רומית והצלבנית, אפיגרפיה ומנהגי קבורה. חפירות עיקריות: גמלא (1976–1989, 1998–2000), קיסריה תת ימי (1981–1994), עכו (1991–2007). פרסומים עיקריים באתר Academia (כולל קורות חיים מעודכנים). dsyon99@gmail.com
ד״ר מיכאל אזבנד, ארכיאולוג
ד"ר ערן מאיר, ארכיאולוג
דור שני למתיישבי הגולן תואר ראשון באוניברסיטה העברית, תואר שני בבר אילן (נושא תיזה- המרכז העירוני בטבריה), תואר שלישי באוניברסיטת בר-אילן (נושא המחקר- חקלאות עתיקה בגולן) חבר צוות משלחות החפירה במג'דוליה ובחוף כורסי בעבר חבר צוות משלחת הירשפלד בחפירות המרכז העירוני בטבריה מרצה במכללה האקדמית הרצוג ובאוניברסיטה בהקמה תל חי. וכן מדריך, מרצה ומלמד במסגרות שונות בתחומי ארכיאולוגיה וחקר הגולן. מנהל ארכיון הגולן eranmeir02@gmail.com
eranmeir02@gmail.com
ד"ר חיה כץ, ארכיאולוגית
חיה כץ היא מרצה בכירה בחוג ללימודי ארץ ישראל במכללה האקדמית כנרת. תחום התמחותה הוא הארכיאולוגיה של ארץ ישראל בתקופת הברזל תוך התמקדות בקרמיקה של התקופה. בשנים האחרונות היא עוסקת בעיקר בצפון ארץ-ישראל. היא בחנה את תהליכי ההתיישבות באזור הגליל העליון באלף הראשון לפני הספירה וכעת היא חוקרת את התפתחות היישוב באזור הגליל התחתון המזרחי. תחום מחקר נוסף שהיא עוסקת בו הוא תולדות המחקר הארכיאולוגי בארץ ישראל משנות העשרים של המאה הקודמת ועד היום. מתוך רצון לפתח ולעודד מחקרים הקשורים לתולדות הארכיאולוגיה, היא יזמה את הקתדרה לתולדות המחקר של ידיעת-הארץ והארכיאולוגיה ע"ש זאב וילנאי במסגרת החוג ללימודי ארץ ישראל במכללת כנרת. הקתדרה משמשת מסגרת לקידום מחקר העוסק בתולדות ידיעת-הארץ והארכיאולוגיה https://vilnay.kinneret.ac.il/ בין פרסומיה שלושה ספרים: ארץ דגן ותירוש … ארץ זית יצהר ודבש: הכלכלה בממלכת יהודה בימי הבית הראשון, לא על החרסים לבד חי האדם: הביוגרפיה של רות עמירן וכן: The Changing Landscape of Israeli Archaeology
ד"ר רם בוכניק, ארכיאוזואולוג
מרצה במחלקה ללימודי ארץ ישראל בעל תארים ראשון ושני במדעי החיים מאוניברסיטת בר אילן ותואר שלישי בארכיאולוגיה תוך התמחות בארכיאוזואולוגיה מאוניברסיטת חיפה בנושא 'צריכת הבשר בקרב הישוב ביהודה בשלהי ימי הבית השני'. חוקר השתקפות תרבות ומוצא אתני בסיוע שרידים חומריים בדגש על שרידי בעלי חיים מאתרים ארכיאולוגיים (אריכאוזואולוגיה) של התקופות הקלסיות. בשנים האחרונות מנהל במשותף עם ד"ר מיכאל אוזבנד מחקר על שחזור הכפר היהודי במג'דוליה במימון ה- ISF. וכן מחקרים לשיחזור מוצאם האתני והתרבותי של תושבי ההרודיון בין המרידות בשיתוף עם מר רועי פורת ושל תושבי עומרית בתקופות האיוש השונות בשיתוף עם prof Dan Schowalter, Carthage College Kenosha, Wisconsin.
ד״ר אחיה כהן-תבור, ארכיאולוג
ארכאולוג עצמאי, בחברת ׳דגש ארכאולוגיה תיירותית׳. מתמחה בארכאולוגיה מרחבית ובחפירות חינוכיות. ארכיאולוג שדה שניהל הרבה חפירות וסקרים במגוון אתרים בישראל. עבודת המאסטר שלו עסקה באזור תל רחוב לאורך הדורות, ועבודת הדוקטור שלו על תכונותיו של כנסיות המחוז פיניקיה בתקופה הביזנטית. ניהל חפירות בתל רחוב, כורזים, מנהרות הכותל, סוסיא ועוד. מאמרים עיקריים ניתן למצוא באתר אקדמיה: achiakohn@gmail.com
https://ariel.academia.edu/%D7%90%D7%97%D7%99%D7%94%D7%9B%D7%94%D7%9F%D7%AA%D7%91%D7%95%D7%A8
מר יהושע דריי, שימור, מעבדות
עצמאי, משמר בכיר, משחזר, חוקר ומומחה לטכנולוגיות קדומות, מייעץ ומבצע פרויקטים מיוחדים בארכיאולוגיה; בחפירות ארכיאולוגיות מכל התקופות – ייעוץ, גילוי מתכות, שימור מלווה, טיפול ושימור ממצאים. בשנת 1988 – הקמת ׳שחזור טכנולוגיה עתיקה׳. החל משנת 2014 – חבר וועדת ההיגוי של משמרי המורשת הבנויה. החל משנת 2015 – עמית מחקר במכון כנרת לארכיאולוגיה גלילית. החל משנת 2022 – חבר ביחידת ׳הקסדות הכחולות׳ להגנה על נכסי מורשת תרבות באירועי רעידות אדמה. פרויקטים נבחרים: שיקום גשר וילהלם העות׳מאני והסדרת מוצא נחל תנינים בג׳סר-א-זרקא. חשיפה ושימור של מכלול טחנות קמח עות׳מאני באתר ׳שבע טחנות׳ על הירקון. ניהול וביצוע פרויקט החפירה והשחזור של בית הכנסת העתיק ושימור מבנה המעיין באום אל-קנאטיר (2015-2003). שחזור מתקני תעשייה קדומים באתרים שונים, נאמנים למקור ומיועדים להפעלה. ארכיאולוגיה ניסויית, ביניהם: הפקת שמן זית, ייצור יין אדום, טביעת מטבעות, שחזור וייצור תבניות אבן לנרות חרס, ייצור נרות חרס, שחזור כבשן קדרים על פי נתונים מחפירות שיחין וצריפת נרות החרס.
גב׳ אילנה גונן, ארכיאולוגית
ארכיאולוגית וחוקרת עצמאית ב׳שחזור טכנולוגיה עתיקה׳. לימודים: ארכיאולוגיה באוניברסיטת חיפה; תיכנות ומסדי נתונים במכללת ג׳ון ברייס שנות ה – 90: פרויקט חפירות קיסריה במשלחת רשות העתיקות בניהולו של יוסף פורת, ובהמשך במשלחת אוניברסיטת חיפה בניהולם של אבנר רבן ויוסף פטריך. חפירות באתר ברקה דרום מטעם המרכז ללימודי ים ע״ש רקאנטי באוניברסיטת חיפה בשיתוף עם A.E.S. – שירותים ארכיאולוגיים בע״מ. החל משנת 2002 – ארכיאולוגית ב׳שחזור טכנולוגיה עתיקה׳: ארכיאולוגית שדה ומחקר, עוזרת מדעית, כתיבת מאמרים ועריכה לשונית, ניהול תוכן, תיקי תיעוד, עיבוד חומר, טיפול בממצאים. החל משנת 2016 – עמיתת מחקר במכון כנרת לארכיאולוגיה גלילית.
מר אהרוני אמיתי, ארכיאולוג
בן 74. תושב מתת במרום הגליל. למד BA בארכיאולגיה, מקרא והסטוריה באוניברסיטת חיפה מתוך מטרה להצטרף למשלחת יודפת בראשות מוטי אביעם. מאז משתתף קבוע במשלחת יודפת. חפר בייחד עם מוטי אביעם בחורבת א-שוהארה ליד יראון וגם בחפירות בתי הכנסת בברעם, ושם ניהל את חפירת בית הכנסת הצפוני. עם יזהר הירשפלד חפר בעין תעינה ליד מושב גבעת יואב, ואחר כך בטבריה הקדומה כמנהל שטח עד מותו של הירשפלד. ניהל עוד עונת חפירות באותו השטח ב2008 ביחד עם ערן מאיר ושולמית מילר. חפר חפירות הצלה בחורפיש ובמלון אביב בטבריה. השתתף במשלחת החפירות של אביעם ואחיה כהן תבור בכנסיות שבחורבת כרכרה ובחורבת עירב בגליל המערבי. כ"כ השתתף כמתנדב בחפירת המערה הכלכוליתית בפקיעין (שלם, גל, סמיתליין). השתתף יחד עם אחרים בפרסום החפירות בברעם, בא-שוהארה במלון אביב שבטבריה ובחורפיש, וכן פירסם בהוצאה עצמית חוברת ובה ארבעה מאמרים על החפירות בטבריה הקדומה, ועל תולדות העיר באלף שנותיה הראשונות. אהרוני אמיתי הוא מראשוני המכון לארכיאולוגיה גלילית. ובנוסף לאלה גם הוציא ארבעה ספרי ילדים, האחרון שבהם הוא על האריות שחיסלו את הבירוקרטיה.
גב׳ ירדנה אלכסנדר, ארכיאולוגית
מר עופר שטיין, גיאוגרף-היסטורי
בוגר תואר ראשון ושני בלימודי א״י במכללה האקדמית כנרת, סטודנט לתואר שלישי בלימודי א״י וארכיאולוגיה בבר-אילן בנושא הכבישים הרומיים מסקיתופוליס. בשנים האחרונות משמש כעוזר מחקר של פרופ׳ חיים בן דוד בתחום הכבישים הרומיים בארץ ישראל ואף מרצה ומפרסם בתחומים אלו ועמל על פרסום כתובות אבני המיל תחת הפרויקט של קורפוס הכתובות בתקופה הקלאסית בארץ ישראל – CIIP. עמית מחקר במכון לארכיאולוגיה גלילית החל מ-2023 וחבר צוות בחפירות המכון בבית הבק/חורבת אל-עראג׳ החל מ-2022. מרכז הסדנה המחקרית של המכון החל מ-2024, ומנהל את אתרי המרשתת של המחלקה ללימודי ארץ ישראל בכנרת בתחום אבני המיל ובתי הכנסת העתיקים https://kinneret.academia.edu/OferStein